Türkiye’ye çizgi roman Batı’dan uyarlamalarla girdi.Çocuk dergilerinde (Türkiye Yayınevi’nin Bibir Roman’ı gibi), günlük gazetelerde (Cumhuriye’te Prof. Nimbus, Vatan’da Hoş Memo, Hürriyet’te Fatoş, Yeni Sabah’ta Hasbi Tembeler vb.) ve haftalık ayrı yayınlar halinde (Tom Miles, Teksas) büyük ilgi gördüğü dönemler yaşandı.Cemal Nadir Amcabey’le türk çizgi romanının öncüsü oldu.
1972 yılında karikatürcü Oğuz Aral’ın Gırgır mizah dergisi karikatürün yanı sıra çizgi romanlara da ağırlık vererek, türün ülkemizdeki gelişmesinde önemli rol oynadı.
Amcabey, Cemal Nadir Güler’in (1902-1947) Akşam gazetesinde çalışırken yarattığı tip.Olaylara dışarıdan bakabilen ve sözünü sakınmayan bir insan olan Amcabey, ortaya atılan sorunları, son karede bir espriyle çözüme kavuşturur.
Abdülcanbaz, Turhan Selçuk (1922). Sinema ve tiyatroya da aktarılan bu çizgi roman, ilkin Aziz Nesin, daha sonra Rıfat Ilgaz, sonra da Turhan Selçuk’un kendi yazdığı konularla yayımlandı.Osmanlı toplumu tiplerinden esinlenilen politik bir çizgi romandır.
Hafiyesi Mahmut, Utanmaz Adam, Avanak Avni, Oğuz Aral’ın (1936) sırasıyla 1956, 1959 ve 1973 yıllarında yarattığı ve geniş okur kitlelerince tanınan, mizah gücü üstün çizgi roman kahramanlarıdır.
Karaoğlan, Suat Yalaz (1932). 1959 yılından beri çizmeye başladığı ve birçok kere sinemaya da aktarılan tarihi çizgi roman.1970’li yıllarda Fransa’da Fransızca olarak da yayımlandı.
Muhlis Bey, Latif Demirci (1961), Behiç Pek (1957). Bozuk Türkçesi ve olaylara değişik bakış açısıyla son yıllardaki en popüler çizgi roman kahramanlarından biridir.
Kaynak: Memo Larousse cild-3 sh. 761
Çizgi romanları çok severim, sayenizde bilgilenmiş olduk.Teşekkürler hocam.
Çizgi romanları severim
boş bulduğum vakitlerdee okumak zevkli oluyor
bilgi ve paylaşım için teşekkürler
bende çok severim yazı için teşekürler.
Bu çizgi romanalar gerçekten beni çok eskilere götürdü.. Böyle bir anı yaşattığınızdan ötürü tşk ederim 🙂
çizgi romanları eskiden çok okurdum fakat şimdi artık pek ilgimi çekmiyor
birde eskisi gibi sürükleyici değiller
muhlis bey ve yeğeninin maceralarını gırgırda okurdum, çok zevk alırdım o zamanlar. Daha sonra L-Manyak okumaya başladım orada da şero ya hastaydım.
gençliğimizde ne okurduk onları ama. hey gidi günler hey. şimdi de karikatür okuyoruz.
ne günlerdi o günler be hepsini teker teker okumuşumdur. Şimdi resimleri gördüm de sayende eskilere gittim geldim admin bilgi için sağol
önceden çok ama cok okurdum şimdi çalışmaktan vakit bulamıyorum.
Vay be nereden nereye baya yaşlanmışım. Kücüklüğümde Gırgır, Avni, Red Kit vs Vardı Şuan İse Penguen Var. Ve En Sevdiğim Dergidir.
Çizgi romanlar benim gözümde oyun gibidir. Tutkunu oldum adeta 🙂
Var ya muhteşem seçki olmuş! Ellerinize sağlık.