Bütün Doğu’da olduğu gibi Yunanistan’da da alışverişler M.Ö VII. yüzyıla kadar takas usulüyle yapılıyordu.Buna karşılık Asur ülkesinde ve Hitit imparatorluğunda daha II. binden itibaren damgalanmış madeni külçeler para yerine kullanılmıştır.Ama gerçek anlamda paranın, ilkin Anadolu toplumlarında ortaya çıktığı sanılmaktadır.
Paranın icadına ait yunan kaynaklı bilgiler belirsiz ve çelişkilidir; bu şerefi bir kişi veya bir siteye mal etme kaygısı tarihle efsaneleri birbirine karıştırmaktadır.Bununla birlikte, ilk sikkenin Lydia‘da basıldığı bir gerçektir.Resimde gördüğünüz elektrumdan yapılmış bu stater MÖ 600 ile 500 arasında Anadolu’da büyük bir olasılıkla Lydia’da basılmıştır.Üstünde, alnında ışınlarla süslü çıkıntı bulunan bir aslan başı yer almaktadır.
Özellikle Paktolos ırmağının (Gediz ırmağının bir kolu olan bugünkü adıyla Sartçay) sürüklediği kumlar arasında bulunan, doğal bir altın ve gümüş alaşımı olan elektrum sayesinde, Lydia krallarının zenginliği dillere destan olmuştur.Altın ve elektrumun bulunmadığı Yunanistan’a gelince, orada durum farklıydı.Gene de bir süre sonra Aigina’da, kaplumbağalarıyla ünlü gümüş sikkeler basıldı.Yavaş yavaş ticaretle geçinen bütün siteler sikke basmağa başladı.Paraya dayanan bu yeni ekonomik düzen, yunan ticaret ağının tüm Akdenize yayılmasına ve gelişmesine olanak sağladı.
Kaynak: Memo Larousse Ansiklopedisi Cilt – 1 sh. 203
Tarihenotdus | Tarih, Kültür ve Medeniyetler sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
İlk madeni paralarda miktar varmıydı? Lütfen daha fazla resim ekleyebilirmisiniz?
Resimdeki gerçek mi yoksa temsili mi acaba?
Merhaba bu antik para gerçektir.Şuan İngiltere’deki müzededir.
Icat edildiği günden beridir hep savaşlara sebep oldu şu meret. 🙂 İnşallah gelecekte yerine daha iyi ve daha güzel bir alış-veriş aracı üretilirde, kurtuluruz 🙂