Hint Ayaklanması (1857)

Hindistan Ayaklanması sırasında 93. Sutherland Highlanders, Kasım 1857

Hint ayaklanması, İngiliz East İndia şirketinin hizmetinde olan Hint birlikleri tarafından başlatıldı.Meerutta başlayan isyan, sırasıyla Delhi, Agra, Cawnpore ve Lucknow’a yayıldı.

 

Ayaklanmanın bahanesi ise şuydu; kullanılacak yeni Enfield tüfeğini doldurmak için askerler fişeklerin altını ısırmak zorundaydı.Ama söylenenlere göre fişekler domuz ve inek yağı ile yağlanıyordu, ki bu hem Müslüman hem Hintliler için dini açıdan yasaklanmıştı.1857’nin sonlarında, Meerut’taki askeri birlikler fişekleri reddetti.Askerler akabinde uzun dönem hapis cezası aldı ve hemen hapishaneye gönderildi.Karşılık vermek yoldaşlara düşmüştü, 10 Mayıs’da İngiliz subaylarını vurdular ve Delhi’ye doğru yürümeye başladılar.yerel garnizon da Meerut’da diğerlerine katıldı.Akşam saatlerinde ise yaşlı Mughal imparatoru Bahadur Shah II başa geldi.

 

Ayaklanma daha sonra Kuzey Hindistan’a yayıldı.Fakat bazı Hint kesimleri örneğin Sih’ler İngilizlere sadık kaldı.İsyanı bastırmak için İngiliz operasyonları üçe ayrıldı.İlki Delhi, Cawnpore ve Lucknow’daki isyancıları yaz boyunca çaresiz bırakmak içindi.Daha sonra Lucknow çevresindeki operasyonlar 1857-58 kışı boyunca Sir Colin Camphell tarafından yönetildi.Son ”yıkıcı” seferler 1858’lerin  başında Sir Hugh Rose tarafından yapıldı.8 Haziran 1858’de barış nihayet ilan edildi.

 

Ayaklanmanın en can sıkıcı özelliklerinden biri ona eşlik eden vahşetti.İsyancılar çok sayıda İngiliz subayını öldürdü ve Delhi, Cawnpore ve başka yerlerde katliamlar yaptılar fakat bu eylemlere verilen karşılık çok daha ağır oldu.İngilizlerin intikam çılgınlığı sırasında (bazı ingiliz subaylarının bu vahşete karşı çıkmaların rağmen) yüzlerce isyancı Hintli asker top mermileriyle paramparça edildi.

 

Ayaklanmanın sonucu Hint yönetiminin temizlenmesiydi.The East İndian Company kapatıldı.Hindistan, Britanya’nın doğrudan yönetimi altına girdi.Hint idaresi ve finansal yapılar orduyla birlikte modernize edildi.Hint Ayaklanması ülkenin hükümet tarafından doğrudan yönetilme durumuna yol açtı.1853 Yasa Koyucu Konseyi yanlızca Avrupalılardan oluşuyordu ama 1861’de Hintlilerde yönetime katıldı.

 

Sonunda, ayaklanmanın Hint halkı üzerindeki etkisi ortaya çıktı.Geleneksel kesimler yaklaşan ittifakın etkilerine karşı protesto etmeye başladı.Ama başarısız oldular, kraliçe ve diğer doğal liderler kendini ayaklanmanın dışında tuttu ya da kayıtsız kaldı.Bu zamandan sonra Batı’ya karşı olan bütün ciddi umutlar silindi.Hintlilerin geleneksel yapısı bozulmaya başladı ve sonunda batının sınıf sistemi onun yerini aldı ve özellikle Hint milliyetçiliğinin yükselmesiyle güçlü bir orta sınıf oluştu.


Tarihenotdus | Tarih, Kültür ve Medeniyetler sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

4 thoughts on “Hint Ayaklanması (1857)

  1. Tarih boyunca görülen tipik Batı emperyalizmi. Önce işgal et, sonra aşağılamaya başla, eğer isyan çıkarsa yerli işbirlikçileri kendi halkına karşı kullan, sonra da katliam gerçekleştir. Huylu huyundan hiç vazgeçmez.

  2. Tarihimiz hint ayaklanmasında düşmanların cengaverce çaışmasına şahitlik etmiştir. Tarih kitaplarında bile çok büyük bir savaş olarak bahsedilmektedir.

Bir Cevap Yazın