Osmanlıcadan Türkçeye Cep Klavuzu’nun önsözünde, Atatürk’ün dil çalışmalarına şahsen katıldığının anlatıldığı bölüm, 1930’lar Türkiye‘sindeki Atatürk algısını yansıtması açısından ilginç olmanın yanı sıra bir konuya daha ışık tutuyor.
Atatürk‘ün 1934’ten sonra adını ”Kamâl” olarak değiştirdiği, nüfus cüzdanına da işlettiği biliniyor.Hatta genç Cumhuriyeti Batılılara tanıtmak için ilk sayısı 1934’te çıkarılan ve Fransızca yayımlanan ”La Turquie Kemaliste” dergisinin adı 7. sayısından itibaren ”La Turquie Kamâliste” olarak değiştirildi.
Her ne kadar Atatürk öldüğünde nüfus cüzdanındaki adı ”Kamâl Atatürk” idiyse de derginin adı Aralık 1937’de çıkan 21/22. sayısında yeniden ”La Turquie Kemaliste” oldu.
O yıllarda ”kamâl” ın ”ordu, kale” anlamlarında, Türkçe bir sözcük olduğu ileri sürüldüyse de bu kılavuzda da yer verilmediği görülüyor.”Kemal” ise Osmanlıcadan Türkçeye Cep Kılavuzu’nda ”olgunluk, erişkinlik” karşılığıyla yer alıyor.
Tarihenotdus | Tarih, Kültür ve Medeniyetler sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Atatürk’ün ismini pek sevmediğini tarih öğretmenimden duymuştum . Hatırladığıma göre isim konusunda ciddi takıntısı varmış.
en sevdiğim tarih adamı ismin hep ölümsüz kalacak atam
Atatürk, yada Mustafa Kemal ne olursa olsun ismi ATAM izindeyiz. Kşke şmdi olsaydı.
Kimse senin gibi olamadı, izindeyiz ATAM.
Dünya liderlerinin en büyüğü Mustafa Kemal ATATÜRK’tür..
Atatürk ile ilgili bir çok kitap vb okumama rağmen ilk kez bunu duyuyorum. bilgi için teşekkürler atatürk hakkında bilgi için atam.net sitesini ziyaret edebilirsiniz.