İnebahtı Deniz Savaşı (7 Ekim)

İnebahtı Deniz Muharebesi - National Maritime Museum (BHC0261)

Osmanlı kaynaklarında ”Sıngın Deniz Faciası” olarak da anılan bu savaş, Korint Körfezi’ndeki İnebahtı yakınlarında Haçlı donanması ile Osmanlı donanması arasında geçti.Savaşın en belirgin nedeni; Osmanlıların Kıbrıs adasını fethederek Hristiyan ülkelere ait korsanların ticaretine engel olmak istemesidir.

 

Kıbrıs’taki Venedikliler tarafından korunan bu korsanların başvuruları üzerine Papa V. Pius, İspanya kralına bir mektup göndererek duruma çözüm bulmasını istemişti.Mektubu alan kral, Akdeniz’de müşterek çıkarları bulunan ülkeleri (Venedik, Ceneviz, Savua, malta, Toskano, Mantua, Ferrara, Lucca ve Monako) toplantıya çağırdı.

 

Görüşmelerden sonra meydana getirilecek olan Haçlı donanmasının tüm giderlerinin yarısının İspanya tarafından karşılanması, geri kalanının ise katılan dük ve prensliklere eşit olarak ödetilmesi ve Don Juan’ın donanmanın başına getirilmesi kararlaştırıldı.Osmanlı Devleti, Roma ve Venedik’te bulunan casusları kanalı ile durumdan haberdar oldu.

 

Toplanan Divan-ı Hümayun, oluşturulan Haçlı donanmasının karşısına güçlü bir donanma ile çıkılmasını kararlaştırdı.Divan’da bulunan Sokollu Mehmet Paşa’nın karşıtları padişah üzerindeki etkileri ile Kaptan-ı Deryalık makamına karacı bir vezir olan Müezzinzade Ali Paşa getirildi.Bu, İnebahtı deniz faciasına yol açacak olan bir karardı.

 

Bunun gibi Akdeniz’de dolaşan bir Hristiyan donanmasının dudurulması için de yine karacı bir vezir olan Pertev Paşa atandı.Bunların gayreti ile meydana getirilen Türk donanması, kara ordusu ağırlıklı olarak kuruldu.Bu arada, Uluç Ali Reis, Cafer Reis, Barbaroszade, Mehmet Paşa, Barbaroszade Hasan Paşa, Salih Paşazade Mehmet Bey gibi deniz kurtlarına da görev verildi.

 

İki donanma karşı karşıya geldiği zaman topalanan ayak divanında Türk donanmasının uygulayacağı savaş planı tartışıldı.Karacı subayların ağırlıklı oldukları bir toplantıda, deniz kurtlarının verdikleri plan kabul edilmeyerek reddedildi ve Kaptan-ı Derya Ali Paşa’nın sunduğu plan onaylandı.Dünya tarihinin en büyük deniz savaşlarından biri olan İnebahtı Deniz Savaşı, başladıktan bir süre sonra karacı subayların hata yaptıkları anlaşıldı.

 

Ne var ki iş işten geçmiş, başta Müezzinzade olmak üzere 20 bin kişi şehit düşmüş ve 142 Osmanlı gemisi yanarak batmıştır.Uluç Ali Reis birkaç gemisi ile İstanbul’a ulaşınca ona Kaptan-ı Deryalık görevi verildi.Yeniden hazırlanan donanma ile denize çıkan Uluç Ali Paşa, Akdeniz’de düşman gemisine rastlayamadı.

6 thoughts on “İnebahtı Deniz Savaşı (7 Ekim)

Bir Cevap Yazın